Πόλη του κρασιού και του αμπελιού

8.000 στρέμματα αμπελώνες στις νοτιοανατολικές πλαγιές του Βερμίου.

Τόπος κατοικίας του Διόνυσου, του θεού του κρασιού η Νάουσα. Από την αρχαιότητα μέχρι τις μέρες μας το κρασί ακολουθεί την ιστορία του τόπου. Λίγες πόλεις έχουν την οινική ιστορία και παράδοση της Νάουσας με την αμπελοκαλλιέργεια και την παραγωγή κρασιού να καταγράφονται από τον 16ο αιώνα. Από τότε, το κρασί της Νάουσας θεωρούνταν το καλύτερο από όσα παράγονταν στην Οθωμανική Αυτοκρατορία. Εδώ εμφιαλώθηκε το πρώτο ελληνικό κρασί το 1905, η περίφημη «Νάουσα Μπουτάρη», ενώ το 1971 αναγνωρίζεται η αμπελοοινική περιοχή της Νάουσας ως ζώνη Ονομασίας Προέλευσης Ανώτερης Ποιότητας. Το 1987 η Νάουσα ανακηρύσσεται Διεθνής Πόλη Οίνου και Αμπέλου. Σήμερα, με δυναμισμό και αυτοπεποίθηση το ξινόμαυρο διαβαίνει τα ελληνικά σύνορα και κατακτά τους οινόφιλους ανά τον κόσμο!

Η γη του Ξινόμαυρου σας καλοσωρίζει!

Φωτιά στα κόκκινα (κρασιά)

Ο αμπελώνας της Νάουσας κυριαρχείται από την ποικιλία Ξινόμαυρο, η οποία βρήκε στις ηλιόλουστες, με το δροσερό μεσογειακό κλίμα, νοτιοανατολικές πλαγιές του Βερμίου τις ιδανικές συνθήκες για να μας δώσει ένα εμβληματικό κρασί με σκούρο χρώμα, έντονα αρώματα, υψηλή οξύτητα, πλούσια δομή και στιβαρές τανίνες, ιδανικό για παλαίωση. Το ξινόμαυρο δικαίως θεωρείται σήμερα το μεγάλο κρασί με διεθνή προοπτική του ελληνικού αμπελώνα.

Η κυρίαρχη ποικιλία

Η Νάουσα είναι η κατεξοχήν περιοχή των κρασιών της γης, του μικροκλίματος, της ποικιλίας των σταφυλιών και των παραγωγών της, δηλαδή του terroir, σε αντιδιαστολή με τα κρασιά της τεχνολογίας. Η αμπελοοινική ζώνη της Νάουσας θεσμοθετήθηκε το 1971 ως ζώνη Ονομασίας Προέλευσης Ανώτερης Ποιότητας.

Ακολούθησε τους δρόμους του κρασιού

Μία μεθυστική διαδρομή

Στη Νάουσα το κρασί είναι κομμάτι της ψυχής μας. Παράγεται με αγάπη για να μας συντροφεύει στις καλύτερες στιγμές μας. Ακολούθησε τους δρόμους του ξινόμαυρου, ενός από τα πιο εκλεκτά κρασιά της Ελλάδας. Επισκέψου ξακουστά οινοποιεία και αμπελώνες, μάθε την ιστορία πίσω από το διάσημο κρασί, γεύσου παλιές ή σπάνιες σοδειές και απόκτησε τα πιο μεθυστικά σουβενίρ της Νάουσας.